Idag har vi provsmakat några av de saker man ofta åt för 100 år sedan (i början av 1900-talet). Vi provade salt sill, palt, hackekorv, lingonsylt och svagdricka. De flesta var modiga och provade trots att dofterna var annorlunda. (Självklart anpassade vi så att allergiker, muslimer och vegetarianer åt det som de ska äta.) Alla skrev en lista på vanlig mat i sin dokumentation. Där stod: Salt sill, potatis, gröt med smörgrop, salt fläsk, knäckebröd, paltbröd, smör, ost och svagdricka. Festmat är t.ex. korv, köttbullar och köttsoppa. Bidragen från Hågadalsskolans föräldraförening gör att jag någon gång varje läsår kan göra något extra för barnen i klassen. Tack för era bidrag!
Deni berättade att hon var nyfiken på vilken mat man åt förr och därför lagade de rimmat fläsk hemma till middag och till efterrätt hade hennes pappa lagat ostkaka. Bra idé tycker jag. Kul om fler vill laga tidstypisk mat hemma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar